• (0212) 240 6060
  • (0533) 452 8177
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Tetik Nokta Enjeksiyonları

Tetik nokta enjeksiyonu nasıl yapılır? Kimlere Tetik nokta enjeksiyonu yapılabilir? Kimlere Tetik nokta enjeksiyonu yapılmaz? Tetik nokta enjeksiyonlarında riskler nelerdir?

Kaslar içinde yer alan tetik ‘trigger’ noktalar ve gergin ‘taut’ bantlar bölgesel ağrıya neden olabilmektedir. Bu hassas noktaların ortaya çıkmasında hava, fiziksel aktivite, genel stres, uyku kalitesi gibi çeşitli faktörlerin etkili olduğuna inanılmaktadır. Bu etkilere karşı kas hareketlerindeki kısıtlanma ve vücutta meydana gelen strese bağlı değişiklikler bu bantların oluşmasını sağlar. Tüm bu değişiklikler merkezi sinir sistemini uyarır ve motor refleksleri harekete geçirir, tetik nokta ve etrafında, ağrı maddeleri ‘aljezik maddeler’ adı verilen ve salgılandığı kas dokusunda hassasiyet ortaya çıkmasına neden olan maddelerin salınmasına neden olur.

Kadınlarda özellikle de 30-40 yaş arasında en sıktır. Hastalığın bir özelliği de, başlangıç yaşı ile teşhis yaşı arasındaki sürenin uzunluğudur. Bu da hastaların birkaç yıl süreyle ağrıyla birlikte yaşadıklarını göstermektedir.
Miyofasyal ağrı sendromundaki kas içi sert bandların gerilmesi ile bu gergin bandların olduğu alanlarda ağrı ortaya çıkarırken fibromiyalji sendromunda görülen tetik noktalar palpe edildiklerinde uzak bir bölgede ağrı oluştururlar.
Tetik nokta enjeksiyonunun başarısı bu noktaların bulunması ve buraya uygulanmasına bağlıdır.

Tetik nokta enjeksiyonu nasıl yapılır?

Tetik noktalar tespit edilerek 3-5 cc lokal anestezik madde veya serum fizyolojik enjekte edilir. Enjeksiyon için kısa veya uzun etkili lokal anestezikler kullanılabildiği gibi, kuru enjeksiyon ya da botoks ta kullanılabilmektedir.

Tetik nokta enjeksiyonunda, eğer tetik noktalara ulaşılabilmişse ağrı, enjeksiyondan birkaç dakika sonra gerilemektedir. Tetik nokta enjeksiyonu en az bir gün aralıklarla üç defa uygulanmaktadır.

Kimlere Tetik nokta enjeksiyonu yapılabilir?

  • Miyofasyal ağrı sendromu
  • Fibromiyalji

Tetik nokta enjeksiyonundan önce ne yapılmalı?

  • Girişim gününde başlayan veya daha öncesinden başlamış olan grip, sinüzit veya benzeri bir enfeksiyonunuz varsa yahut sebebi saptanmamış da olsa yüksek ateşiniz varsa girişimden önce mutlaka doktorunuza bildiriniz.
  • Girişimin 4 saat öncesinden itibaren tamamen aç ve susuz kalmanız; herhangi bir katı-sıvı gıda , su ve çay almamış olmanız gerekmektedir. Eğer devamlı olarak kullanmanız gereken kalp, şeker veya tansiyon ilacı varsa doktorunuzla görüşerek ilaçları nasıl almanız gerektiğini sorunuz.
  • Mutlaka size eşlik edebilecek bir refakatçi ile geliniz, yalnız gelmeyiniz.
  • Tetik nokta enjeksiyonu sonrası ne olur?
  • Hasta 30 dakika derlenme odasında tansiyon takibi yapılarak istirahat ettirilir. Bu sürenin sonunda tansiyon düşüklüğü, bulantı gibi rahatsızlıklar yoksa evinize gidebilirsiniz.

Kimlere Tetik nokta enjeksiyonu yapılmaz?

  • Girişim döneminde aktif enfeksiyonu olan,
  • Gebe olan veya gebe olma ihtimali olan,
  • Kanında pıhtılaşma bozukluğu olan,
  • Girişim bölgesinde enfeksiyonu olan,
  • Girişim yapılmasını kabul etmeyen hastalara girişim yapılmaz.

Tetik nokta enjeksiyonlarında riskler nelerdir?

Kullanılan ilaçlara bağlı olarak yan etkiler görülebilmektedir. Lidokain, sistemik toksisite yapmadan sersemlik, yorgunluk ve amnezi yapabilmektedir. Lokal irritasyon yapmaz. Allerjik reaksiyonlar seyrektir.

 


Ağrı Tedavisi - İletişim

Ağrı Tedavileri

Ağrı Tedavisi - İletişim

İnternetin daha güvenli bir yer olması için 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca yayınladığımız Gizlilik Politikası ve Aydınlatma Metni'ni okuyabilirsiniz.